Lejon - Mycket fakta och information om Lejon













Lejon

Lejon

Lejonen är ett av de få kattdjur som lever i flock. Andra egenskaper som skiljer lejonet från övriga kattdjur är lejonhanarnas distinkta särskillnad från lejonhonorna genom manen samt att ett lejon kan ryta.

Lejonet är också de nästa största av kattdjuren, endast tigern är större.

Lejon har under lång tid och i många länder och kulturer fått symbolisera styrka, kraftfullhet och list. Det finns idag två olika typer av lejon

  • Lejon som finns i Afrika - Det klart mest vanliga av lejonen
  • Asiatiska lejon - Finns i delstaten Gujarat i Indien

Fakta om Lejon

Latinskt namnPanthera leo
Engelsk namnLion
Uppskattad populationcirka 25 000
UtbredningAfrika & Indien
Dräktig4 månader
Max ålder30 år
Vikt upp till300 kg
Längd175-250 cm
Maxhastighet60 km/h
FienderMänniskan
FödaGnuer, zebror, antiloper, vårtsvin, gaseller, bufflar
Lejonen finns från centrala Afrika ned
till Sydafrika. Lejonet är ett flockdjur som
lever i grupper på upp till 30 individer.


Lejonet - Kungen på savannen

Mer om Lejon

Lejonet är det största rovdjuret i Afrika och har inga naturliga fiender förutom människa. Det händer dock att lejon kan stångas och t.o.m. dödas av bufflar när de försöker skydda sig. Även krokodiler kan ta ett lejon ibland men detta är ovanligt.

Utbredning för lejon

Lejonen var under en lång period det dominerande rovdjuret på land. Även om tigern är större och starkare ha dess utbredning inte varit lika omfattande

Lejon fanns tidigare i Sydamerika, Alaska, Ryssland, Nordafrika samt i Centraleuropa och Asien. Lejonen har i sort sätt utrotats av människa på alla dessa ställen.

Naturligtvis har det funnits lejon i flera miljoner år i Afrika och då främst i Sydafrika och Östafrika

Lejonen kan leva i många olika miljöer men tycker mest om varma och torra klimat även om ett lejon klarar relativt sträng kyla.